11 obiective turistice de vazut intr-o zi la Iasi

M-am indreptat spre Iasi fara sa stiu la ce sa ma astept. Stiam ca Iasi-ul a gazduit mari scriitori, dar cel mai bine il cunosteam din Medelenii lui Teodoreanu: un oras cu parfum de tei. Voiam sa-i simt atmosfera dar si sa ajung in locurile de vazut. Cum l-am gasit? –amestec de provincial si modern, de case vechi si oameni noi cu mireasma de tei peste.
In ziua petrecuta in Iasi:
Palatul Culturii din Iasi
Palatul Culturii din Iasi
1. L-am cautat pe Creanga in toate cotloanele. Am fost la bojdeauca lui din Ticau si la manastirea Golia unde a fost diacon.
2. L-am cautat si pe Eminescu si am ajuns in parcul, celebrul parc!, Copou
3. Am colindat strazile mai dosite ca sa simtim atmosfera Iasi-ului si am admirat casele vechi care ii dau acel aer provincial
4. Am luat la rand bisericile importante de pe strada pietonala sau din imprejurimile orasului
5. Am vizitat centrul Iasi-ului pornind din zona faimoasa a anticariatelor, strada Alexandru Lapusneanu. Galeriile Grumazescu erau inchise, dar am privit inauntru pe geam.
6. Ne-am oprit in fata muzeului Unirii, fosta resedinta a lui Alexandru Ioan Cuza in Iasi. Muzeul cuprinde colectii importante privind istoria unirii Principatelor Romane si se poate vizita, dar nu am intrat. Programul de vizitare al Muzeului Unirii din Iasi il gasiti aici
7. Am admirat Piata Unirii de sus, din hotelul cu acelasi nume.
8. Ne-am continuat plimbarea pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, transformat de la jumatate in strada pietonala si am facut un popas si in fata Palatului Roznovanu. Cladirea superba a palatului gazduieste astazi sediul primariei si am citit ca se poate vizita la cerere, dar noi nu facusem cererea asa ca am plecat mai departe.
9. Am ajuns la Casa Dosoftei (Casa cu arcade) ce adaposteste astazi sectia de literatura veche a Muzeului literaturii din Iasi si in care se crede ca a functionat prima tiparnita din Moldova. Ea se poate vizita conform programului de aici.
10. Plimbarea ni s-a terminat in fata cladirii simbol a Iasiului, Palatul Culturii, astazi partial restaurat. Restaurarea este in plina desfasurare, motiv pentru care palatul nu se poate vizita. Ne-am multumit doar sa-i dam un ocol.
11. In spatele Palatului Culturii am descoperit Palas Mall, cel mai mare centru comercial din oras, un mall ca oricare altul si putin nelalocul lui printre atatea claditi vechi.
A fost de ajuns o zi la Iasi ca sa vizitez cele mai importante obiective turistice, dar si sa-l simt ca oras. Mi-a lasat un sentiment placut, de oras care se modernizeaza, potrivit pentru tineri, dar mi-a facut bine sa descopar si zone mai vechi care au parfumul de altadata, din epoca lui Teodoreanu, cand Olguta, Monica si Danut se jucau in „La Medeleni”.

Si dupa un timp am adaugat un al 12-lea obiectiv pe lista - Biblioteca "Gheorghe Asachi".

Etichete: , ,